Legnehezebb az x-szer 24 darab kis üveg összegyűjtése (erre nem árt pár héttel előre készülni), a többi már gyerekjáték lesz. Ha vannak saját készítésű lekvárjaink, akkor bontsunk ki néhányat, és találjunk ki pár érdekes összeállítást: tehetünk hozzájuk különleges fűszereket, dióféléket, csokoládét, mindenféle alkoholt, keverhetjük is egymással a különböző gyümölcsöket (akkor sem dől össze a világ, ha mindezt bolti dzsemekből készítjük el). Az így előállt lekvárokat ismét fel kell forralni. A szokásos módon kezeljük, természetesen tartósítószer nélkül. Ha tűzforrón tudjuk a fémtetős üvegekbe tölteni, akkor elég, ha pár percre fejre állítjuk őket, ha valamiért csak a meleg vagy langyos lekvárt tudjuk belekanalazni az új üvegekbe, akkor vizes dunsztban ki kell őket újra főzni, így biztosan sokáig elállnak. Színesíthetjük a palettát pár téli lekvárral is, most jött el a citrusfélék, a naspolya, a sütőtök, a banán és az egzotikus gyümölcsök ideje, ezekből is sokféle finomságot főzhetünk. Adunk is két jó receptet. Ha van kicsi polcunk, akkor szépen mutatnak rajta a csinosan becsomagolt aprócska üvegek, de egy némileg karácsonyra hangolt cipősdoboz is tökéletes megoldás, ráadásul abban szállítható is a naptár. Tehetünk melléjük egy listát is, hogy tudja a megajándékozott, mit is rejtenek az üvegcsék.
A mi összeállításunk:
1. Narancsos-gyömbéres sütőtök
2. Citromos-vaníliás alma
3. Amarettós birs
4. Fehér rumos sárgabarack
5. Szegfűszeges szilva
6. Vegyes őszi- és sárgabarack
7. Ribizlizselé
8. Rumos-meggyes körte
9. Darabos meggy
10. Füge tokaji aszúval
11. Fahéjas sütőtök
12. Rozmaringos körte
13. Fehér csokis barack
14. Marcipános körte
15. Vaníliás alma
16. Szilva pörkölt dióval
17. Szilvapálinkás szilva
18. Vadkörte
19. Csokis meggy
20. Málna meggyel és ribizlivel
21. Rozmaringos alma
22. Som
23. Fűszeres narancslekvár
24. Citrusos birs
Narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár
Hozzávalók:
30 dkg tisztított sütőtök
60 dkg narancs
1 darabka gyömbér
10 dkg cukor
1 csipet só
Felkockázzuk a nyers, megtisztított sütőtököt. Beleszórjuk egy lábasba. Öntünk rá kis vizet, és felrakjuk főni. Kis lángon addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul. Ha közben elfőné a levét, mindig pótoljuk, de túl sok víz sose legyen rajta. Közben a narancsokat kifilézzük: gondosan eltávolítjuk a héj utolsó maradványait és a belső hártyákat, magokat (ha benne maradnának, megkeserítenék a lekvárt). A kicsurgó levet is felfogjuk. Ha már teljesen puha a sütőtök, akkor rádobjuk a narancshúst, hozzáöntjük a felfogott narancslevet, beleszórjuk a finomra reszelt gyömbért. Csipet sóval, cukorral ízesítjük. A cukor mennyisége a tök és a narancs édességétől függ, de semmi esetre se cukrozzuk túl, mert akkor elvesz majd a zöldség és a gyümölcs friss íze. Jó tíz percig együtt rotyogtatjuk a keveréket. Utána botmixerrel pürésítjük, de nem túl simára. Tűzforrón sterilizált kicsi üvegekbe töltjük, fémfedővel lezárjuk. Fejjel lefelé fordítjuk tíz percre, utána visszafordítjuk az üvegeket, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos-vaníliás almalekvár
Hozzávalók:
50 dkg alma
50 dkg citrom
15 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
Vastagon meghámozzuk a citromokat, aztán kibontjuk a gyümölcshúst a hártyák közül. Beletesszük egy edénybe. Az almákat meghámozzuk, csutkájukat kivesszük, a húsukat felkockázzuk, hozzáadjuk a citromhoz. Kis lángon addig rotyogtatjuk, míg az alma tökéletesen meg nem puhul. Nem kell alá vizet önteni. Félidőben hozzáadjuk a cukrot. A szükséges mennyiség itt is az almától és a citrom fajtájától függ, ne cukrozzuk túl, ez egy kicsit pikáns, savanykás lekvár. Ha kész, hozzákeverjük a vaníliakivonatot, és tűzforrón előkészített kis üvegekbe töltjük, lezárjuk. Rögtön fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket tíz percre. Különleges csemege, nagyon jól illik például kakaós vagy mákos süteményekhez.