Megfázás elleni fűszeres tea
Hozzávalók:
2 teafilter (bármi, amit szeretünk)
1 darabka gyömbér
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
4 szegfűszeg
1-2 citrom
méz ízlés szerint
Egy lábasban vizet forralunk a fahéjjal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel és a meghámozott, feldarabolt gyömbérrel. 4-5 perc forralás után lezárjuk, és hagyjuk állni legalább tíz percig. Utána átszűrjük. Ismét felforraljuk, és egy teáskannába tett teafilterekre öntjük. A megfelelő áztatási idő után kidobjuk a filtereket, és a kész teát frissen facsart citromlével meg mézzel ízesítjük. Forrón fogyasztjuk.
Tejszínes karamella
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
1 teáskanál instant kávé
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
1 dl tejszín
pár csepp olaj
Gyorsan kell dolgozni a hozzávalókkal, ezért mindent előkészítünk. Egy kis tepsibe sütőpapírt fektetünk, és egy-két csepp olajjal kikenjük. Egy kis lábasban felmelegítjük a tejszínt, majd megolvasztjuk benne a vajat. A cukrot egy vastag talpú edénybe öntjük, és kis lángon halványbarnára pirítjuk. Amikor már jó a színe, hozzáöntjük a meleg vajas tejszínt, és kevergetve összefőzzük, miközben az instant kávéval és a vaníliás cukorral ízesítjük. A sűrű karamellát beleöntjük a tepsibe. Hideg helyen hagyjuk megdermedni. Utána késsel felkockázzuk.
Még pár karamellás recept: