Német almatorta sós karamellkrémmel

Először a morzsatésztát készítjük el. Ehhez a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy tálban összekeverjük. A hideg vajat felkockázzuk, gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a lisztes keverékbe. Nem baj, ha nem áll össze, úgyis morzsaként fogjuk használni. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

A sütőforma alját kivajazzuk, kibéleljük sütőpapírral.

A kevert tésztához a vajat és a cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi robotgéppel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, és alacsony fokozaton alaposan elvegyítjük a masszában. A tojásokat felverjük és kisebb adagokban a masszához adagoljuk. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, és a tojásos masszára szitáljuk, óvatosan beledolgozzuk. Végül beleöntjük a tejet is, és fellazítjuk vele a tésztát. Beleöntjük az előkészített sütőformába. A tetején elrendezzük az almaszeleteket. A morzsatésztát kivesszük a hűtőből, rámorzsoljuk vagy ráreszeljük a torta tetejére.

190 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül egy óra alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Kivesszük a sütőből, a formával együtt rácson pihentetjük tíz percig, utána óvatosan kivesszük a tortaformából. Sós karamellkrémmel tálaljuk.

A krémhez egy serpenyőbe tesszük a cukrot a két evőkanálnyi vízzel. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. Nem kell közben kevergetni, elég időnként megrázni. Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon, folyamatos keverés közben homogenizáljuk. Kihűtjük. Közben sűrűsödni fog, melegítéssel lehet ismét folyóssá tenni.

Egyszerű almatorta

 

kaloria - CAL
ido 110 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.