Mindenféle okok miatt igyekszünk minél többféle konyhai alapanyagot igyekszünk otthon előállítani. Nagyon divatosak a különböző fűszerolajok, ráadásul rém egyszerűen összedobhatóak egy-két perc alatt. Pár dologra azonban érdemes odafigyelni.

Fűszerolajok: Nem mindig a házi a legjobb

Nagy divatja van a házi készítményeknek, nagyon szívesen készítünk például otthon fűszerolajokat. Pikk-pakk készen van, szép és finom, szívesen adjuk ajándékba is. A fokhagymás olajjal azonban vigyázzunk. Mint minden földből kikerülő zöldségfélén, a fokhagymán is előfordulhat a Clostridium Botulinum baktérium, amely a számára kedvező körülmények között nagyon erős mérget termel. Ez okozza a botulizmus nevű nagyon súlyos, izomgörcsökkel, izombénulással járó ételmérgezést, amely gyors és szakszerű beavatkozás hiányában halálos kimenetelű.

[eadvert]

A fokhagymának eleve alacsony a savtartalma. Ha nyakon öntjük valamilyen olajjal, akkor máris tökéletes körülményeket teremtettünk az anaeorob baktérium számára: a bázikus, oxigénmentes, párás közegben villámgyorsan elkezd szaporodni (főleg, ha még kicsit érleljük is szobahőmérsékleten). Sem a hűtőszekrényben való tárolás, sem az egyszeri felmelegítés nem oldja meg ezt a problémát. Azt tanácsoljuk, hogy ennek a terméknek az előállítását hagyjuk inkább a profikra. Annak persze semmi akadálya, hogy annyit csináljunk belőle, amennyit még rögtön elfogyasztunk, hiszen a tárolás alatt indulhat be a nagymértékű méregtermelés. Természetesen mindez nem vonatkozik a nyers fokhagyma fogyasztására, abból továbbra is mindenki egyen annyit, amennyit ő maga és a környezete elvisel, mivel nagyon-nagyon egészséges.

13 étel, amit valószínűleg te is rosszul tároltál

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.