Kamra, hűtő, fagyasztó, fűszeres polc; örül az ember, ha végre mindennek megvan a helye a konyhában. Ám korán sem biztos, hogy ami nekünk kézenfekvő megoldás, az jó az ételeknek is. Ezek a leggyakoribb hibák a tárolás során!

13 étel, amit valószínűleg te is rosszul tároltál

1. Alma

Friss és ropogós marad, ha a konyhapult helyett a hűtőben tartjuk. Viszont figyeljük arra, hogy külön műanyagtasakba tegyük el, és véletlenül se a salátával közös rekeszbe! Az almából érése közben etilén gáz szabadul fel, ami miatt hamarabb megromlanak körülötte a zöldségek.

2. Barna cukor

Sokan a hűtőben tárolják, abban a hitben, hogy ettől majd megőrzi a minőségét. Az igazi ellenség azonban a nedvesség: egy légmentesen zárt üvegben szobahőmérsékleten is hagyhatjuk.

[eadvert]

A tökéletes vágószerszám 8 titka

3. Kávébab

A hűtés sajnos a nedvesség miatt tönkreteszi a kedvenc pörkölésünkkel készített kávészemeket. Szobahőmérsékleten, nyílt vagy lémentesen zárt tárolóban viszont akár egy hétig is elállnak.Fagyasszuk le a babokat, ha ennél több időre van szükség az elfogyasztásukhoz.

4. Szárított fűszerek és gyógynövények

A meleg, a fény és a pára is tönkreteheti ezeket a hozzávalókat, ezért meglehetősen rossz helyen vannak a hűtő vagy a tűzhely mellett. Megérdemelnek egy külön polcot vagy fiókot! Néhány kivétel: a szezámmag, a mák és az Urfa paprika a hűtőbe való.

Így varázsold puhává a szikkadt kenyeret – 3 tipp!

5. Őrölt lenmag

Akármennyire kényelmesnek tűnik a reggeli gabonapehely közelében tartani, igazából lefagyasztva őrizhetjük meg leginkább az egészséges hatásait. Egy hónap után azonban is így csökken a minősége, ezért nem érdemes túl sokat raktározni belőle.

6. Csípős szósz

Végre felszabadul egy kis hely a hűtőben: kedvenc szószaink remekül bírják a szobahőmérsékletet, akár 3 éven keresztül is!

5 konyhai baki, amivel tönkreteheted az ételt

7. Juharszirup

A tiszta változatot érdemes azonnal hűtőbe tenni, ott azonban 6 hónapig eláll. A palacsintaöntetnek szánt változatokat nyugodtan tárolhatjuk a szekrényben.

8. Olajos magvak

A bennünk található olajnak köszönhetően csak két hétig lehetnek szobahőmérsékleten. Hűtőben azonban 9 hónapig, a fagyasztóban pedig 2 évig is tarthatjuk kedvenc rágcsálnivalóinkat!

Tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár és a befőtt

9. Hagyma és fokhagyma

Páran lehűtik, ám olyan helyre van szükségük, ami száraz, nem éri a nap, és kifejezetten levegős – az éléskamra vagy egy hálós tároló erre a legjobb megoldás.

10. Mogyoróvaj

A rengeteg adalékanyaggal és tartósítőszerrel készült változat maradhat szobahőmérsékleten, de az organikust tegyük be a hűtőbe.

8 tipp, amire a citromot használhatod az étkezésen kívül

11. Szezámolaj

Ahogy a szezámmag, a belőle készült olaj is a hűtőben van a legjobb helyen, normál hőmérsékleten hamar megavasodik.

12. Paradicsom

Az almával ellentétben a paradicsom jobb helyen van a konyhapulton, a hűtőben puha és kásás lesz.

5 étel, amiről nem gondoltad volna, hogy lefagyasztható

13. Teljes kiőrlésű liszt

A benne található egészséges olajok miatt nem bírja sokáig szobahőmérsékleten – ezt a szagából és az elsötétült színéből is könnyen észrevehetjük. A hűtőben 8 hónapot, a fagyasztóban két évet bír ki.

Szilva kisokos – melyik fajtából készül a legjobb lekvár és melyikből legyen pálinka?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink