Aki odafigyel az alábbi apróságokra, szinte biztosan ínycsiklandó menüt varázsol majd az ebédlőasztalra.

5 konyhai baki, amivel tönkreteheted az ételt

1. Életlen kések

Az éles, robusztus konyhakéseket a kezdő kukták nem szívesen veszik a kezükbe: inkább a barátságosabbnak tűnő, olcsó és életlen eszközökkel dolgoznak. Ám ez utóbbiak sokkal gyakrabban okoznak sérülést, mint az élesek. Érdemes beszerezni egy jó minőségű séfkést, és rendszeresen, akár professzionális élezővel éleztetni. Sokkal élvezetesebb vele a főzés!

2. Fűrészpor fűszerek

Lehetőleg friss fűszereket használjunk, intenzívebb aromájuk miatt, ám ha nincs módunkban friss növényt szakítani a konyhakerünkből, akkor persze tökéletes a szárított változat is – csupán arra figyeljünk, hogy cseréljük gyakran a csomagokat, hiszen a porrá tört, többéves fűszereknek már semmi ízük sincs. Ha nem szeretnénk kidobni őket, hasznos száraz serpenyőben kissé „rájuk pirítani”, hogy feléledjenek az aromák.

[eadvert]

Tipp: A kihajtott hagymát és fokhagymát sem ajánlott használni, mivel kellemetlen lehet az ízük.

3. Itt sós, ott sótlan

A tapasztalatlan szakács hajlamos elkészülte után fűszerezni az ételt, nehogy véletlenül elsózza. Ám így az ízeknek nincs idejük összeérni, és az alapanyagok sem szívják magukba megfelelően az aromákat. Sózni és borsozni mindig a főzés elején érdemes – kivéve, ha májat készítünk, mert az megkeményedhet – a többi fűszert pedig hőérzékenységük szerint adagoljuk a fazékba, az étel készítése közben.

4. Lassan a hússal!

Sokan a biztonság kedvéért jó alaposan, szinte szenesedésig sütnek mindent, pedig a csirkemell könnyen kiszárad, a marha pedig rágós maradhat. Húshőmérővel mindez elkerülhető: csupán utána kell nézni, milyen hőfok a legmegfelelőbb a húsféléknek. Az elkészült sülteket pedig sose felejtsd tálalás előtt legalább tíz percig pihentetni!

5. Kövesd a receptet!

A receptben írtak pontos betartása – különösen a süteményeké – elengedhetetlen, hisz egyes tésztáknál egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sorrendben keverjük össze a hozzávalókat, vagy mikor tesszük a sütőbe a tepsit. Az előmelegítést például mindig türelmesen várd ki!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.