Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli napokra.

Tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár és a befőtt

Bár sokan felesleges macerának tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető otthon szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz magad válogathatod össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatsz létre. A házi készítmények pedig ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk.

8 tipp, amire a citromot használhatod az étkezésen kívül

JÓTANÁCSOK

* Bevált és új:
A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhatsz, ám nyugodtan alkalmazhatsz egy kis csavart is a finomságok elkészítésekor. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhatsz egy-egy gyümölcsnek.

[eadvert]

* Sterilizálás:
Sok múlik a csírátlanításon. Az üvegeket mosd át forró vízzel, rakd be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mosd tisztára, majd fejjel lefelé állítsd őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose töröld el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a tartalmuk.

* Tartósítás:
Használhatsz nátrium-benzoátot, de ha kellően tisztán dogozol, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is eltehetők az üvegek.

Fanny-tanács:
A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

Ezeknek a táplálkozási tévhiteknek dőlünk be a legtöbben

MI AZ A DUNSZTOLÁS?

A folyamat során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítja meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesd száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tedd egy nagyobb lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ükig ellepi őket. Forrald 20 percig, majd hagyd kihűlni.

Szilva kisokos – melyik fajtából készül a legjobb lekvár és melyikből legyen pálinka?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink