Magazin

Azt beszélik, hogy Júdás, mielőtt felakasztotta magát a bodzafára, levágott egy darabot az egyik füléből, s ennek következtében és erre emlékeztetőül teremtődött meg ez a fura gomba.
Mindenféle ízben készíthető. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan összerakható, s nemigen lehet elrontani. Gondolom, már kitalálható, hogy ez csak a puding lehet. Ha hajlandóak vagyunk öt percnél több időt rászánni, akkor a készen kapható egyenízek helyett különlegesen finom házi változatot készíthetünk.
A kekszeknek szerencsére mindig szezonja van, nem csak az ünnepek környékén. Nagy előnyük, hogy viszonylag egyszerűen és gyorsan készíthető egy nagy adag, és sokáig eláll. Persze ennek a kipróbálásához kell némi önuralom, hogy ne falja fel a család azonnal a frissen kisült ropogós finomságokat.
A sütőtisztítás az egyik legkevésbé kedvelt házimunka az ablakpucolás és a portörlés után. Azonban pánikra semmi ok, hiszen a következő tippekkel sokkal gyorsabban végezhetsz ezzel a nem túl hálás feladattal.
Szerencsére ma már elég változatosak a köreteink, kitörtünk a krumpli-rizs egyhangúságából. Régi jó ismerős a hántolt árpa, azaz az árpagyöngy vagy gersli. Egészséges, laktató, egyszerű az elkészítése, ráadásul kifejezetten olcsó.
Tavasz közepén nem nehéz egy nagy csokor illatos medvehagymalevélhez hozzájutni, de az év többi részében is néha jó lenne ezzel ízesíteni a rántottánkat vagy a pogácsánkat. Adunk ötleteket a tartósításhoz.
Vannak olyan elméletek, amelyek szerint bizonyos ízekhez, ételfélékhez meghatározott érzelmek, vágyak köthetőek. Aki például lágy krémeket enne, az kényeztetésre vágyik. Ha pedig épp utáljuk az egész világot, és teli vagyunk elfojtott agresszióval, akkor ropogós ételeket ennénk, például csipszet. A készen kapható burgonyacsipszek nem tartoznak a legegészségesebb élelmiszerek közé, helyettük a házi zöldségcsipszeket ajánljuk.
A tokányok, ezek a szaftos húsételek nemcsak nagyon finomak, hanem praktikusak is. Érdemes egyszerre megcsinálni egy nagy lábassal, és aztán rájárhatunk két-három napig. Jól melegíthető, jól bírja a hűtést és a fagyasztást. Most, hogy kitört a tavasz, főzhetjük bográcsban is. Adhatunk mellé kenyeret, nokedlit, krumplit, tésztát, rizst, a maradékot betekerhetjük tortillába, palacsintába – ahány köret, annyiféle étel lesz.

Ezek is érdekelhetnek