Magazin
Az év végi ünnepek előtt különleges sütemények receptjeit vadásszuk, el akarjuk kápráztatni a vendégeinket. Most nem az a legfontosabb, hogy gyors és olcsó legyen, ilyenkor jöhetnek a drága alapanyagok, és a kifejezetten időigényes édességek is. A híres opera-szelet pont ilyen alkalmi desszert lehet.
A különböző fajták tovább elállnak és kevésbé „illatoznak”, ha a megfelelő csomagolásban tesszük őket a hűtőbe. Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amennyit elfogyaszt a család, ugyanis a maradék egy idő után kiszárad, megsavanyodik, illetve megpenészedik. Egy kis odafigyeléssel tovább is megőrizhetjük a minőségüket ezek a tejtermékek.
Az óraátállítás az egy óra eltolódáson túl mindig olyan, mint egy hőmérsékleti mérföldkő: október végétől lassan mindenütt elindult a fűtés. Hol folyamatosan, hol szakaszosan, a fűtési megoldástól, az otthonunk szigetelésétől és az életmódunktól függően. Nézzük végig azokat praktikákat, amivel mérsékelhetjük a gázfogyasztásunkat anélkül, hogy fáznánk.
Nagyon közel van már a karácsony, ideje végéggondolni, hogy ki mit kap tőlünk. Az édesszájúaknak kedves ajándék lehet egy doboz házi készítésű édesség. A nagyon csokoládés trüffelek nagy rajongótáborral rendelkeznek. Az elkészítésük egyáltalán nem bonyolult, mondhatni gyerekjáték, ráadásul közben lehet egy kicsit kóstolgatni is. Mindenesetre érdemes legalább egyszer főpróbát tartani, hogy karácsony előtt már biztosra mehessünk.
Ha a havi kosztpénz már erősen megcsappant, süssünk tócsnit a családnak. Nincs ember, aki ne szeretné. Ropogós, ízes, laktató, alig lehet abbahagyni. Bármilyen zöldségmaradékot felhasználhatunk hozzá. Egyszerű mártogatóval is nagyon finom, de nagyétkűeknek süthetünk mellé pár virslit vagy egy szelet húst, vagy adhatunk mellé valamilyen tartalmas salátát. Tudták, hogy édesen is nagyon jó?
A decembert végigsütjük, és ilyenkor már nagyban törjük a fejünket, hogy mi is legyen az idei palettán. A megszokottak mellett általában kipróbálunk minden évben egy-két újdonságot is, főleg az aprósütemények terén, hiszen a kínálótál és az ajándékdoboz akkor szép, ha nagyon változatos. Egy alaptésztából általában sokféle kis apróságot süthetünk.
Befőzés
Sokunkkal előfordult már, hogy a nyáron gondosan elrakott lekvárunk tetején (jobb esetben csak azután, hogy kinyitottuk és néhány napig a hűtőben tároltuk a felét), megjelent a penész. Mitől penészedik meg a finom, házias lekvár, és megehetjük , ha „lekanalazzuk”, és kidobjuk a romlott részt?