Van e különbség pataki tál és római tál között? Mit süthetünk bennünk, és van e olyan étel, aminek egyáltalán nem tesz jót, ha ebben készítjük el? Régi kedvenc ez a konyhákban, ám sokan félnek használni.

Pataki vagy római tál? Mit, és hogyan készítsünk benne?

Tisztázzuk hát, hogy van e különbség a pataki, és a római tál között! Az egyszerű válasz, hogy nincs. A pataki tálként ismert edény, tulajdonképpen egy hazai fazekas által készített verziója a rómaiénak. Mindkettőt áztatni kell sütés előtt, és egyesek szerint a pataki alja valamivel mázasabb. No, hogy ez igaz arról óriási viták mennék, nemcsak a piacokon, de az internetes fórumokon is. Egy biztos, a cserépedényben sütött ételek sokkal zamatosabbak, és jobban megőrzik az ízüket, mintha tepsiben, vagy jénaiban sütnénk őket.

A legfontosabb szabály, mielőtt ilyen edényben készítjük el az ebédet, hogy első használat előtt kettő, további használatok előtt pedig legalább egy órára áztassuk vízbe! A lényeg, hogy a víz átjárja az edény, erre azért van szükség, mert az tál így magába szívja a nedvesség, ez pedig biztosítja a háziasszonynak, hogy a tálban készült lakoma omlós és puha legyen! Nagy előnye még ezeknek az edényeknek, hogy hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes lesz benne az étel, és a fűszerek íze is jobban átjárja mind a zöldségeket, mind pedig a húsokat.

római tál, pataki tál, cserépedény

A csirke sem szárad ki benne.
Fotó: shutterstock

[eadvert]

Olyan ételt nem szabad ilyen edényekben készíteni, melynek sütési hőmérséklete meghaladja a 200 fokot, de arra is figyelni kell, hogy a pataki tálhoz nem kell előmelegíteni a sötét, inkább fokozatosan állítsunk a szabályzón, amikor az étel már bekerült. És itt bizony a sütési funkcióra is figyelni kell, hiszen a cserépedény hamarabb kiszárad (ezzel pedig elveszíti az áztatás adta nedvességét), ha légkeveréses funkciót használunk. Készülhet az ilyen edényekben csülök, töltött és rakott zöldségek (különösen finom az ebben készített töltött káposzta), húsok közül még az általában szárazabb szárnyasokat és vadhúsokat is puhán tálalhatjuk. Pataki tál esetében kerüljük a hatalmas hőmérséklet különbségeket! Nem mindegy, hogy mire helyezzük, miután elkészült az étel! Inkább használjunk fából készült deszkát, vagy rongyot, de hideg, köves felületre ne rakjuk!

Négy szuper étel, ami pataki/római tálban elkészíthető! (Kattintson az étel nevére, és eljut a receptekhez!)

Ananászos csirkemell római tálban

Báránycomb római tálban

Lecsós göngyölt tarja római tálban

Római tálban fészkelő jérce

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.