A kövér porcsin egy húsos levelű gyomnövény, amely ráterül a földre, így védi azt az erős napsugárzástól. Mivel lassítja a talaj párolgását, képes a földben tartani a nedvességet még a legnagyobb kánikula idején is. Nem érdemes tehát kigyomlálni, főleg azért sem, mert egy rendkívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.
RÉGÓTA ESZIK A PORCSINT
Az Ázsiából származó kövér porcsin mára a világ minden táján megterem, de hazánkban általában a meleg idő beállta után kezd kicsírázni. A porcsin jó tulajdonságait nem most fedezték fel. Számtalan utalást taláni róla régebbi korokból, hogy ezt a sokak által kiirtandó gyomnak tartott növényt az ínséges időkben ételként fogyasztották.
A porcsin húsos levelei és szárai kissé savanykásak és lehet azokat nyersen, salátában fogyasztani, de készülhet belőle leves, mártás vagy akár savanyúság is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.
A NÉPI GYÓGYÁSZAT IS HASZNÁLJA
A körülöttünk termő növények közül rengeteg rendelkezik gyógyhatással. A porcsin is jó hatással van az egészségre. A tradicionális kínai orvoslás lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja. Az indiánok a pépesített leveleket égési sérülések, bőrbetegségek, sebek, fekélyek gyógyítására, valamint fájdalomcsillapításra is használták. Nepálban a kövér porcsin leveleit ma is skorbut ellen és vértisztítóként használják.
A PORCSIN TELE VAN ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL, VITAMINOKKAL
A kövér porcsinban többek között fehérjéket és esszenciális aminosavakat is találunk, de tartalmaz B-, C- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, rezet, mangánt, cinket és bórt, valamint egészséges rostokat. A porcsin azonban nem elsősorban ezek, hanem a benne található omega-3 zsírsav miatt egy csodanövény. Az omega-3 főként a porcsin leveleiben és szárában koncentrálódik.
A Lakáskultúra kiemeli, hogy azok a tyúkok, amelyek kövér porcsint csipegetnek az udvaron, omega-3 zsírsavban gazdagabb tojást tojnak.
A KÖVÉR PORCSIN EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI
- erős antioxidáns vegyületeinek köszönhetően segít az oxidatív stressz kezelésében,
- a benne található poliszacharidok mérséklik a vércukorszintet, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét,
- kivonata antibakteriális, antivirális tulajdonságokkal rendelkezik,
- rákmegelőző hatású,
- igazoltan gyulladáscsökkentő hatású,
- hasnyálmirigy, gyomor- és májvédő hatással rendelkezik,
- javítja az alvás minőségét,
- hörgőtágító, asztma esetén csökkenti a tüneteket,
- főzetéből borogatást készíthetünk izomgörcsre, mivel ellazítja a vázizomzatot,
- sebgyógyító hatással is rendelkezik.
Borítókép: Shutterstock