Akinek van veteményese, biztosan találkozott már a kövér porcsinnal, mely szinte a legnagyobb melegben is képes életben maradni. Sokan megpróbálnak tőle megszabadulni, pedig igazi, kincset érő növény, melyet nyugodtan meg is ehetünk.

Porcsin, a legegészségesebb gyomnövény: ne irtsd, inkább tedd a salátába

A kövér porcsin egy húsos levelű gyomnövény, amely ráterül a földre, így védi azt az erős napsugárzástól. Mivel lassítja a talaj párolgását, képes a földben tartani a nedvességet még a legnagyobb kánikula idején is. Nem érdemes tehát kigyomlálni, főleg azért sem, mert egy rendkívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.

RÉGÓTA ESZIK A PORCSINT

Az Ázsiából származó kövér porcsin mára a világ minden táján megterem, de hazánkban általában a meleg idő beállta után kezd kicsírázni. A porcsin jó tulajdonságait nem most fedezték fel. Számtalan utalást taláni róla régebbi korokból, hogy ezt a sokak által kiirtandó gyomnak tartott növényt az ínséges időkben ételként fogyasztották.

A porcsin húsos levelei és szárai kissé savanykásak és lehet azokat nyersen, salátában fogyasztani, de készülhet belőle leves, mártás vagy akár savanyúság is – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A tradicionális kínai orvoslás a porcsint lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja

A tradicionális kínai orvoslás a porcsint lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja /Fotó: Shutterstock

A NÉPI GYÓGYÁSZAT IS HASZNÁLJA

A körülöttünk termő növények közül rengeteg rendelkezik gyógyhatással. A porcsin is jó hatással van az egészségre. A tradicionális kínai orvoslás lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja. Az indiánok a pépesített leveleket égési sérülések, bőrbetegségek, sebek, fekélyek gyógyítására, valamint fájdalomcsillapításra is használták. Nepálban a kövér porcsin leveleit ma is skorbut ellen és vértisztítóként használják.

A PORCSIN TELE VAN ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL, VITAMINOKKAL

A kövér porcsinban többek között fehérjéket és esszenciális aminosavakat is találunk, de tartalmaz B-, C- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, rezet, mangánt, cinket és bórt, valamint egészséges rostokat. A porcsin azonban nem elsősorban ezek, hanem a benne található omega-3 zsírsav miatt egy csodanövény. Az omega-3 főként a porcsin leveleiben és szárában koncentrálódik.

A Lakáskultúra kiemeli, hogy azok a tyúkok, amelyek kövér porcsint csipegetnek az udvaron, omega-3 zsírsavban gazdagabb tojást tojnak.

A kövér porcsinban többek között fehérjéket és esszenciális aminosavakat is találunk.

A kövér porcsinban többek között fehérjéket és esszenciális aminosavakat is találunk /Fotó: Shutterstock

A KÖVÉR PORCSIN EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

  • erős antioxidáns vegyületeinek köszönhetően segít az oxidatív stressz kezelésében,
  • a benne található poliszacharidok mérséklik a vércukorszintet, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét,
  • kivonata antibakteriális, antivirális tulajdonságokkal rendelkezik,
  • rákmegelőző hatású,
  • igazoltan gyulladáscsökkentő hatású,
  • hasnyálmirigy, gyomor- és májvédő hatással rendelkezik,
  • javítja az alvás minőségét,
  • hörgőtágító, asztma esetén csökkenti a tüneteket,
  • főzetéből borogatást készíthetünk izomgörcsre, mivel ellazítja a vázizomzatot,
  • sebgyógyító hatással is rendelkezik.

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.