Augusztus végén, szeptember elején a vörös bundás ragadozó nem a tyúkólak körül sündörög, hanem beköltözik a sombokrok alá, és a lepotyogott, édes, szaftos, apró gyümölcsöt eszi, mondhatni mértéktelenül. Általában annyi a termés, hogy mi is nyugodtan szedhetünk pár kilót, marad az erdei lakóknak is bőven.

Rájárnak a rókák is

Honnan tudjuk beszerezni a fanyar gyümölcsöt?

Nem tudom, hogy jó vagy rossz hírnek tekintsük-e, de nem árulják sehol, nekünk kell az erdőben összeszedni. Nyár végén, ősz elején érik, szóval az egyik legszebb kirándulóidőben. Akkor érett, ha már lepotyog. Ha egy szép nagy bokrot találunk, érdemes leteríteni alá egy jó nagy lepedőt vagy fóliát, és megrázni gyengéden a fát, utána csak bele kell öntenünk egy szatyorba a zsákmányt. Nem minden évben terem, szóval ha éppen szép, nagy húsos bogyókat találunk, érdemes bespájzolni belőle. Ha tűzforrón töltjük a makulátlanul tiszta üvegekbe, akkor kevés cukorral is eláll, több évig is.

Mire jó?

Ez a fanyar lekvár remekül illik a vadételekhez, sültek mellé, esetleg a pörköltek szaftját gazdagíthatjuk egy-két kanálkányival. Nagyon jól megy mindenféle rántott húshoz is.

Szuper reggeli, vajas kenyérre kenve, mézzel megcsurgatva. Édes kásákra is remek.

Ha fűszerezzük kis borssal, csilivel, remek mártogató lesz belőle csipszekhez és zöldségekhez.

Somlekvár

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.