Három gyönyörű, színes és ízes halas főfogást készítettünk az ünnepekre. Szakítva a hagyományokkal, egyiket sem rántottuk, és a köretek is újszerűek. Egyik jobb, mint a másik, ráadásul mindegyik gluténmentes, az egyik pedig egyben tejmentes is. Egyszerűek a receptek, még a teljesen kezdő szakácsok is egy órán belül elkészíthetik bármelyiket.

Rántott ponty helyett van egy jobb ötletünk

Citromos, vajas lazac langyos quinoasalátával
Hozzávalók:
A lazachoz:
60 dkg lazacfilé
5 dkg vaj
1 kezeletlen citrom

bors
A salátához:
20 dkg quinoa
1 sárgarépa
fél-fél színes kaliforniai paprika
1 lila hagyma
1 kisebb cukkini
1 marék fagyasztott zöldborsó
fél marék aszalt áfonya
citromlé
3 evőkanál olívaolaj

őrölt fehér bors

Először a salátát készítjük el. Megtisztítjuk a sárgarépát, a kaliforniai paprikákat, a lila hagymát meg a cukkinit, majd nagyon apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és kevergetve pár perc alatt megsütjük benne a zöldségeket. Félidőben hozzáöntjük a fagyos zöldborsót is. Ha már minden roppanósra puhult, sózzuk, ízesítjük frissen facsart citromlével, őrölt fehér borssal, beleforgatjuk az aszalt áfonyát is. A quinoát sós vízben készre főzzük. Leszűrjük, összeforgatjuk az ízesített sült zöldségekkel.

A lazacot négy egyforma szeletre vágjuk. A szeletek minden oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőbe dobjuk a vaj felét, ha felforrósodott, beletesszük a lazacszeleteket, és egy-egy percig pirítjuk minden oldalukat. Áttesszük egy kis tepsibe, a tetejükre citromkarikákat fektetünk, rámorzsoljuk a maradék vajat, és 180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütjük.

Egészben sült aranydurbincs kesudiós sárga rizzsel
Hozzávalók:
A halhoz:
4 tisztított aranydurbincs
2 evőkanál olaj
4 ág rozmaring
4 gerezd fokhagyma

bors
A körethez:
35 dkg rizs
4 evőkanál olaj
10 dkg kesudió
7 dl zöldségalaplé
1 kávéskanál kurkuma

A halakat éles késsel beirdaljuk, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Mindegyik hasüregébe teszünk egy-egy gerezd felszeletelt fokhagymagerezdet, egy-egy ág rozmaringot. Kiolajozott tepsibe fektetjük, és 200 fokon készre sütjük. A sütési idő a hal méretétől függ, akkor van készen, ha szép aranybarnára pirult a külseje.

Amíg sül a hal, elkészítjük a köretet. Egy lábasba öntjük a négy evőkanál olajat, beledobjuk a kesudiót, és halványbarnára pirítjuk. Kivesszük, hozzáadjuk a rizst, és addig forrósítjuk kevergetve, míg ki nem fehéredik. Felöntjük a felforrósított alaplével, beleszórjuk a kurkumát, és fedő alatt puhára pároljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Tálalásnál a szép sárga rizs tetejére szórjuk a megpirított kesudiót.

Sült pontypatkó parajos fettuccine tésztával
Hozzávalók:
A halhoz:
4 pontypatkó (kb. 15dkg/szelet)

bors
3 evőkanál olaj
A körethez:
40 dkg gluténmentes fettuccinetészta
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
3 doboz bébiparaj
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 evőkanál reszelt parmezán
2-3 deka parmezán a tálaláshoz

bors

Sóval és borssal bedörzsöljük a halszeleteket. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a halat, és mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.

A körethez megtisztítjuk a fokhagymát, felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben megforrósítjuk a vajat, beledobjuk a fokhagymát, és 2-3 percig dinszteljük. Ekkor felöntjük a száraz fehérborral, átkeverjük, és ha felforrt, hozzátesszük a bébiparajt. Felöntjük a tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük.

Bő sós vizet forralunk, kifőzzük benne a tésztát. Leszűrjük, rászedjük a parajos alapra, összeforgatjuk, Hozzákeverjük a reszelt parmezánt is.

Tányérokba szedjük a tésztát, hajszálvékony parmezánszeleteket vágunk rá. Ráfektetünk minden adagra egy-egy szelet sült halat, majd salátával, koktélparadicsommal díszítjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink