Egy jól összeállított zabkása simán elmenne pohárdesszertnek is. Ma már nagyon sokféle kapható készen, kis, egy személyes zacskókban, de mindnyájan tudjuk, hogy ezeknél jóval finomabbakat tudunk otthon készíteni, friss alapanyagokból.

Reggelire desszertet?

Ha sietünk, akkor egy kis lábasba szórjuk az egy deci zabpelyhet, öntünk rá két deci folyadékot (ami lehet víz, tej, növényi tej, gyümölcslé), és pár percig főzzük kevergetve, a zabpehely pillanatok alatt meg fog duzzadni a forró folyadékban.

[eadvert]

Ha van időnk, akkor csak ráöntjük a megmelegített folyadékot a zabpehelyre, és hagyjuk állni pár órát, közben fel fogja szívni a ráöntött tejet, vizet, stb.

Az ízesítés pedig csak rajtunk áll, pici sóval, cukorral, mézzel vagy édesítővel, fűszerekkel, friss és szárított gyümölcsökkel gazdagíthatjuk.

A mi kedvenceinek a következőek:

Szedres-tejkaramellás: a cukrozatlan zabkásába belekeverünk két apróra vágott tejkaramellát, és megszórjuk a tetejét fél marék fekete szederrel.

Kókuszos-ananászos: a főzéskor vagy az áztatáskor hozzáadunk még egy evőkanál kókuszreszeléket. Ha kész, reszelünk hozzá egy kis citromhéjat, facsarunk rá kicsi citromlevet. Teszünk rá egy karika konzerv ananászt, és megszórjuk ropogós kókuszcsipsszel.

Datolyás-mazsolás: egy teáskanál mézzel főzzük vagy áztatjuk a zabpelyhet. Ha kész, keverünk hozzá egy kis őrölt fahéjat, és megszórjuk mazsolával, valamint összevágott szárított datolyával.

Narancsos-mandulás: A kész zabkását pár csepp vaníliakivonattal ízesítjük. Fogyasztás előtt keverünk hozzá narancsgerezdeket és világosra pirított mandulalapokat.

Szőlős-diós: itt is mézzel főzzük vagy áztatjuk a zabpelyhet. (Használhatunk szőlőlevet is folyadékként.) Durvára vágott dióval és felezett szőlőszemekkel szórjuk meg fogyasztás előtt.

Vörösáfonyás-csokis-fügés: cukor nélkül főzzük vagy áztatjuk. Fogyasztás előtt friss fügét darabolunk rá, gazdagon megszórjuk aszalt vörös áfonyával és durvára vágott csokival.

Receptek a füstölt sajt szerelmeseinek!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.