Az etalon a klasszikus krémes. Vékony, ropogós, törékeny, cukros lapok között finoman remegő habos, főzött vaníliakrém. Az egyszerűségében tökéletes. Nem nagyon könnyű az elkészítése, de nem kell hozzá cukrásziskola.
[eadvert]
Sem az igazi cukrászok, sem a teljesen kezdők nem félnek a főzött krémtől. Csak a középmezőny, aki már dobott ki pár félig kész, összetúrósodott édes rántottát. Türelem kell a nyers tojás főzéséhez. Kompromisszumos, de teljesen elfogadható és üzembiztos megoldás, ha vaníliás pudingporból készül a krém.
Angolul és németül varázslatos süteménynek hívják (magic cake, magischer Kuchen). Nem is csoda. Összekeverünk pár tojást ezzel-azzal, beleöntjük a tepsibe, és a végén kiveszünk egy háromrétegű, csinos kis tésztát. Hát nem csodálatos?
Milyen tésztát használjunk hozzá?
Készen vegyük? Vagy szánjunk rá egy napot? A klasszikus vajas tészta elkészítése nem is annyira bonyolult, de nagyon időigényes. Jó minőségű liszt, még jobb vaj kell hozzá, hideg konyha és türelem. Mi is megmutattuk már párszor, hogyan készül házilag, de otthoni készítését tényleg csak a nagyon elszántaknak javasoljuk. Kevésbé megszállottak nyugodtan vegyenek készterméket. Nagyon sokféle minőségben kapható. Lehetőleg olyat vegyünk, ami tényleg vajjal készült (nem margarinnal). Ha rábukkanunk a lelőhelyre, érdemes betárazni belőle, mert fagyasztva sokáig eláll.
Igazi legyen a vanília!
Ezeknél a süteményeknél különösen fontos, hogy jó minőségű vaníliát használjunk, ne műanyag vanilin aromát. Az olcsón kapható kis sárga zacskókban általában vanilin van (rá is van írva, csak általában az első három betű után nem olvasunk tovább). Minden üzletben kapható igazi vaníliás cukor, sajnos jóval drágább. Használhatunk még vaníliakivonatot, házit, készen vettet vagy igazi vaníliarudat. Pudingporból is kapni olyat, amelyben nem vanilin, hanem vanília van, válasszuk inkább azt.