Több feldolgozott élelmiszerrel is megtörtént, hogy a nagyipari gyártás során addig „ésszerűsítették” az eredeti receptet, hogy a végeredmény már igen csak messze került az eredetitől, és sajnos általában ez nem javulást, hanem jelentős rontást jelent. Ez történt a dundi krinolinnal is.

Szamárpadba került a krinolin is?

Több éve a krinolin is az utolsó padba kényszerült a párizsival együtt, lassan már a nevét sem illik kimondani. Pedig milyen finom is tudott lenni, forrón gőzölögve, kis mustárral, tormával, friss fehér kenyérrel.

Az élelmiszerek minőségére vonatkozó kötelező előírások gyűjteménye, az Élelmiszerkönyv szerint „legalább 32 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, nem füstölt vagy füst ízesítésű készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%. (…) A főtt húspép íze mellett bors-, fokhagyma- és fűszerpaprika-íz érezhető, de idegen és mellékízek nem érezhetők.”

A nagyipari gyártás elterjedésével együtt nőtt a hozzáadott adalékanyagok száma és mennyisége, ráadásul még az íze és az állaga is vészesen leromlott. Ma már szerencsére ismét kapni jó minőségű termékeket, csak meg kell találni a biztos forrásokat.

Burgonyás savanyúkáposzta-leves pirított krinolinnal

Paradicsomos krinolinsaláta

Tűzdelt krinolin

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink