Most érik a legfinomabb besztercei szilva, nincs ennél jobb lekváralapanyag. Ma már csak kevés helyen főzik nagy üstökben az udvaron, napokig, inkább a sütőbe toljuk be, hogy ne kelljen mellette ácsorogni. Adunk ötleteket, hogyan tudjuk csinálni a lehető legkevesebb energiával (ide számítva magunkat és a gázt, illetve villanyáramot is).

Száz százalék szilva

Mindnyájan szeretjük a jó kemény szilvalekvárt, de sem kedvünk, sem erőnk, sem időnk egy álló napig kevergetni a fortyogó, fröcskölő masszát. Ha bevetjük a sütőt is, sokkal egyszerűbben elkészíthetjük ezt a finomságot.

Ennek a fajta szilvalekvár-készítésnek az a hátránya, hogy sok energia kell hozzá. A sütési időt az előfőzéssel nagyjából le tudjuk felezni-harmadolni, de sajnos még így is órákig kell sütni. Ráadásul rettenetesen össze is esik a gyümölcs, a 10 kilóból pár pici üvegcse lesz. Úgy tudunk takarékoskodni, hogy pont akkora adaggal dolgozunk egyszerre, amennyi elfér a legnagyobb tepsinkben, így maximálisan kihasználhatjuk a sütőnk kapacitását. A végeredmény pedig annyira finom, hogy érdemes rászánni ezt az energiamennyiségt. Persze ha van egy szép lassan hűlő kemencénk, akkor a sütés gyakorlatilag ingyen van…

Sült szilvalekvár energiatakarékos módon
Hozzávalók:
10 kg magvaváló őszi szilva
1-2 evőkanál ecet

Megmossuk a szilvát, félbevágva kimagozzuk. Beletesszük egy befőzőlábasba, és elkezdjük főzni. A legelején kicsit kevergetni kell, amíg el nem kezd levet ereszteni (ha túl száraz lenne, akkor kevés vizet önthetünk alá, nehogy az elején leégjen). Ha már a szilva kezdi kiengedni a levét, kis-közepesre vesszük a hőfokot, és néha kavarunk rajta, ha arra járunk. Amikor már elkezd annyira sűrűsödni, hogy leégne, ha nem kevergetnénk nagyon gyakran, áttesszük egy ecettel kikent nagy tepsibe. Betoljuk a sütőbe, és 100-120 fokon sütjük. Úgy óránként kivesszük és átkeverjük, hogy a tetején lévő szilvadarabok ne keményedjenek meg. Ha kész, még forrón fertőtlenített üvegekbe töltjük.

4 különleges szilvalekvár, amivel feldobhatjuk a sütiket!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink