Július végén, augusztus elején már szüretelhető az elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, jól szállítható Cacanska lepotica szilva. A Szerbiából származó fajta hamvas, sötétkék héjú gyümölcseinek húsa zöldessárga, kellemesen édes-savas ízű, érett állapotban is kemény.
[eadvert]
Augusztus közepétől friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas az Amerikában nemesített, magvaváló Stanley fajta. Közepes vagy nagy gyümölcseinek héja sötétkék, erősen hamvas. A gyümölcshús sárgászöld színű, finom ízű.
A legismertebb hazai fajták közül augusztusban érik a Tisza és a Szamos árterein évszázadokon át vadon termett penyigei nemtudom szilva. A szürkéskék színű, apró, gömbölyded gyümölcs nem magvaváló, de világossárga húsa nagyon édes, aromás, telt ízű. Ebből főzik a híres szatmári szilvalekvárt.
A középkorai érésű vörös szilvának kékesvörös, foltosan hamvas héja és aranysárga színű lédús, édeskésen savas húsa van, amely nehezen válik el a magtól. Igen jól szállítható.
Szeptember elején kezdődik a sötétkék héjú, sárga húsú besztercei szilva szezonja. Ez az édesen savanykás ízű fajta, egyaránt jó aszalásra, lekvárnak és pálinkának. Viszonylag kis méretű, de teljesen magvaváló.
JÓ TUDNI…
A szilva nem utóérő, viszont teljes érésben szedhető, mert a gyümölcshús éretten sem esik szét. A teljes érés jele, hogy a kocsány körül ráncosodni kezd a gyümölcs. Ilyen állapotban alkalmas igazán friss fogyasztásra, de lekvárnak, dzsemnek, ivólének, szörpnek és aszalványnak is jó. Befőttnek valamivel korábban érdemes leszedni.