A nyár közepétől általában nagyon olcsón vehetünk padlizsánt. Aztán ott állunk vele, hogy mit is készítsünk belőle. A krémet már kicsit unjuk, a muszaka macerás, és nem fogunk grillezni a héten. Ha egyszerre megsütünk egy nagyobb adagot, akkor a héten többféle fogás is készülhet belőle, szinte percek alatt.

Térdig járunk a padlizsánban

A fokhagymás sült padlizsán egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. Érdemes hétvégén csinálni egy nagyobb adagot belőle, és így a mindig rohanós hétköznapokon tényleg percek alatt főzhetünk belőle finom meleg ételt. De ha még ez sem fér bele az időbe, akkor pürésíthetjük botmixerrel, ízesíthetjük kis bazsalikommal, oregánóval, kaporral, amit szeretünk, és készen is van a különleges szendvicskrém.

Fokhagymás sült padlizsán
Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál zsiradék

Megmossuk a padlizsánt, a két végét levágjuk, zöldséghámozóval megszabadítjuk a barna héjától (zsenge zöldségnél rajta is hagyhatjuk).

Éles késsel levágunk egy csíkot az egyik oldaláról (hogy stabilan álljon a vágódeszkán).

Felcsíkozzuk, majd több részletben felkockázzuk.

A zsiradékot felforrósítjuk egy vastag talpú serpenyőben. Beledobjuk a padlizsánt úgy, hogy nem zsúfoljuk túl az edényt, ha kicsi a serpenyőnk, akkor süssük több adagban. Ha túl sokat készítünk egyszerre, akkor nem sülni, hanem főni fog. Mi pedig sütni szeretnénk. Kevergetve barnára pirítjuk. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és csak akkor sózzuk meg, ha teljesen készen van.

Ha kihűlt, berakjuk a hűtőszekrénybe, és egész héten főzhetünk belőle. Például ezeket:

Padlizsános tészta

https://videkize.hu/recept/padlizsanos-szuz/

https://videkize.hu/recept/lecsos-padlizsan-csirkemellel/

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink