Most, hogy végre a hőmérőre pillantva is úgy tűnik, hogy itt a nyár, kapjuk elő a legnagyobb befőttesüvegünket, és pakoljunk össze egy adag kovászos uborkát! Máris soroljuk, mi mindenre kell odafigyelni, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen!

Tökéletes roppanós kovászos uborka – 5 egyszerű lépésben!

1.
Egészséges, és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogassunk össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és apró a magja, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre

2.
Az alaposan megmosott uborkák végeit vágjuk le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáljuk meg mindet villával vagy hosszában hasítsuk be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz.

3.
Gondosan mosogassuk el az üveget, és tegyünk kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudjuk állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillentjük. A résekbe dugdossunk kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyünk kaprot.

4.
Az erjedési folyamat beindításához az uborkára kenyérszeletet fektetünk úgy, hogy az üveg szájáig érjen, majd megnedvesítjük a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A gluténmentes változathoz helyettesíthetjük a kenyeret 2­-3 darab meghámozott, félbevágott nyers burgonyával. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedjük le egy kistányérral, majd forgassuk meg félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés. Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedjük, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik.

5.
Ha mindent betartottunk, 3-­4 nap alatt készen van az isteni kovászos uborka. Kóstolással győződjünk meg róla, hogy valóban jó­-e! Ezután pakoljuk át fedéllel zárható kisebb üvegekbe vagy tálba, majd öntsük rá a leszűrt levet. 2­-3 hétig eltarthatjuk a hűtőben, de kb. 10 nap után, sajnos, elveszíti ropogósságát.

Amire még figyelni kell…

  • Ne felejts el az üveg alá egy tálcát tenni, amibe a kiforrott lé lefolyhat. A távozó folyadékot pótold vissza, mert az uborka kilógó része megfehéredik, és megpuhul.
  • Az érés folyamán normális jelenség, hogy a lé zavarossá válik, az uborka színe pedig sárgásra változik.
  • Napsütéses, meleg időben az erjedés gyorsabb, hűvös időben elhúzódhat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.