Az íróasztal mellett sebtében bekapott péksütemény, ebédidőben gyros, netán egy hamburger sült krumplival? Valószínűleg bármelyikünkkel előfordult már, hogy a napi hajtásban elfeledkeztünk arról, hogy megfelelő minőségű ételt vegyünk magunkhoz.

Tudatos étkezés munka közben is – nem lehetetlen

Rövid távú elégedettség, hosszú távú károsodás

Az étrendünk nagy hatással van mindennapi életünk minőségére. Mivel napunk jelentős részét munkahelyünkön vagy munkával töltjük, kiemelkedő fontosságú, hogy munka közben is tudatosan figyeljünk arra, mit eszünk. Ha rendszeresen rossz minőségű, egészségtelen ételeket fogyasztunk, ráadásul kellő időt sem fordítunk az étkezésünkre, az hosszú távon akár komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A gyorséttermekben, büfékben kapható ételek sok esetben magas kalória- és zsírtartalmúak, kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, rendszeres fogyasztásuk elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, egyéb krónikus problémákhoz vezethet. A kapkodva, gyorsan elfogyasztott étel valószínűleg nem lett megfelelően megrágva sem, ez nehezíti az emésztést, és hosszú távon gyomorproblémákhoz, gyomorfájáshoz, akár refluxhoz is vezethet.

Ha rendszertelenül étkezünk, kiéheztetett állapotban valószínűleg a szükségeshez képest túlzottan sok kalóriát fogunk szervezetünkbe juttatni, mely szintén elhízást fog eredményezni. Előfordulhat, hogy munkakörünk egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy tervezett étrendünket tartani tudjuk. Ebben az esetben érdemes megfontolnunk egy olyan munkahelyre való váltást, ahol kellő figyelmet tudunk fordítani egészségünkre és megfelelő étkezésünkre. A Profession felületén az egyes településeken, például Gyöngyösön elérhető állásokra koncentrálva is tudunk böngészni a számunkra megfelelő lehetőségek között.

Energia és teljesítmény

Ha sikerül tudatosan figyelnünk arra, hogy étkezésünk munka közben is megfelelő időközönként, egészséges ételek fogyasztásával történjen, érezni fogjuk ennek pozitív hatásait. Az egészséges étrend segít fenntartani megfelelő energiaszintünket és mentális éberségünket a munka során, elkerülhetjük az energiavesztést és teljesítményünk csökkenését. A megfelelő arányban bevitt tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal erősíthetjük immunrendszerünket, így könnyebben birkózunk meg a betegségekkel is. Súlyunk feletti kontroll tartása javíthatja önbizalmunkat és önértékelésünket.

A munkatársakkal történő étkezés közös időtöltési lehetőséget is kínál. Az ebéd lehet akár közösségi tevékenység is, amely segíthet erősíteni a munkatársi kapcsolatokat és a csapatmunkát. Ha jelenlegi munkahelyünkön nem tudunk kellő figyelmet fordítani az étkezésünkre és vágyunk arra, hogy egy olyan csapatban dolgozhassunk, ahol még akár egy közös ebéd is kellemes program lehet, figyeljük folyamatosan a lakóhelyünk környékén, például Ózdon elérhető állásokat, és ne habozzunk váltani, ha olyan lehetőségre találunk, mely jobban megfelel elképzeléseinknek.

Tudatos tervezés

Fontos, hogy odafigyeljünk étkezésünkre, tervezzük meg étrendünket, szánjunk elegendő időt az egyes étkezésekre, és igyekezzünk egészséges ételeket fogyasztani napközben is. Az egészséges, rendszeres étkezés nemcsak jó közérzetünkhöz, egészségünk hosszú távú megőrzéséhez járul hozzá, de jobb munkahelyi teljesítményt is eredményezhet.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.