Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle. Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnal, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Pulykasonkás kecskesajtkrémes kifli

Fotó: Gallicoop Zrt.

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1, B6 vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3 vitamin készletünk feltöltésében is.
  • Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli

Hozzávalók:

A kiflihez:

1 db leveles tészta
50 g kecskesajtkrém
1 csomag szeletelt Gallio pulykamellsonka
1 db tojás

A mártáshoz:

3 db paradicsom
10 friss bazsalikom levél
1 gerezd fokhagyma
cukor

bors

Elkészítés:

1. A tésztából egy nagy kört vágunk ki, és megkenjük a sajtkrémmel. Ráhelyezzük a sonkát, és 4 cikkre vágjuk a kört. Kívülről befelé haladva feltekerjük a csíkokat, és megkenjük felvert tojással. 180 fokos sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.

2. Amíg készül, addig nekiláthatunk a mártogatósnak. Vágjunk fel és tegyünk az aprítóba 3 darab paradicsomot, friss bazsalikom levelet, zúzott fokhagymát és egy kis cukorral, sóval és borssal mixeljük össze. Gyors, ízletes ötlet, akár vendégek fogadására is nagyszerű.

Jó étvágyat kívánunk!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.