Kisgyermekkortól kezdve mesékben és dalokban mutatjuk be az ott élő állatokat és növényeket a gyerekeknek, hogy közelebb hozzuk őket a természethez. Ahogy egyre inkább városokba, nagytelepülésekbe tömörülnek az emberek, az önfenntartó gazdálkodástól elidegenedünk. Ha valamire szükségünk van, csak elmegyünk a boltba. Pedig mi mindent rejt az erdő!

Versek, mesék és erdei finomságok

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel csodálatos sokszínűség tárul szemünk elé, ahogy a falevelek sárgulni, barnulni kezdenek. Játékkal még a gyerekeket is ki lehet csalogatni a készülékek elől. Gyűjthetünk gesztenyét figurák készítéséhez, különleges alakzatú és színű faleveleket festéshez, s megannyi lehetőség van még. Persze nem árt felöltözni rétegesen, mert az időjárás egyik óráról a másikra változik. Ha valami új ruhadarabra vágyunk, akár megnézhetjük még otthonunk melegéből a Pepco újságot, hogy válasszunk egy melegítő felsőt vagy egy dzsekit. Ezek kedvezőbb árúak, mint egy márkaüzlet darabjai.

Míg télen és tavasszal alig ad ennivalót az erdő, nyáron és ősszel még az embernek is jut bőven. Kirándulás közben sok színes bogyót fedezhetünk fel, különböző gombákra lelhetünk fákon és a talajon. Rengeteget lehet tanulni a rengeteg titkairól, s itt nem a Harry Potter féle Tiltott Rengetegre kell gondolni. Mielőtt bármit is leszedünk, érdemes alapvető ismereteket szerezni, hogy ne feleslegesen csonkítsunk meg egy-egy növényt. Ismeretek szerzéséhez a 21. században az elsődleges forrás az internet. Megfelelő kulcsszavak használatával akkora tudásállományt érünk el, hogy könnyű lenne elveszni a részletekben. Könyvtárban vagy antikváriumban beszerezhetünk szakkönyveket. Illetve részt vehetünk személyes képzésen: gombász tanfolyamokat minden idényben hirdetnek, s ezek magukba foglalnak gyakorlati órákat, vagyis, az elméleti órák után kimennek az oktatók és hallgatók terepre, hogy felmérjék az állományt és kiértékeljék, melyik gomba hogyan fogyasztható (avagy nem).

Szakkönyvek bújása helyett azonban vannak könnyen felismerhető javak az erdőben. És hol hallottunk róluk legelőször? Vagy a leggyakrabban mostanában? Kis csokrot gyűjtöttünk belőlük:

Vadkörte – Süsü kedvence

A vadkörte másik neve vackor. A fanyar ízű gyümölcsöt aszalt formában, préselt gyümölcsléként, s természetesen pálinkaként is fogyaszthatjuk.

Süsü történetét pedig mind ismerjük. Az egyfejű sárkány kedvenc elfoglaltságai a pillangók hajkurászása és a vadkörte falása. Míg manapság több rajzfilm csatornából áradnak az újfajta rajzfilmek, csak-csak leültetjük csemetéinket egy régifajta mese elé, s ha nem diavetítés formájában, de bábszínházi előadás formájában megismeri minden gyerek Süsü történetét.

Galagonya, ami izzik

 

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Zúg a tüske,

szél szalad ide-oda,

reszket a galagonya

magába.

Hogyha a Hold rá

fátylat ereszt:

lánnyá válik,

sírni kezd.

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

 

Ki ne ismerné Weöres Sándor versét. A szombathelyi születésű költőnk, írónk szerelmét fejezte ki egy nő iránt ezzel a verssel. Mi halandók az erdőt járva akár nyersen is fogyaszthatjuk az egybibés galagonyát, de bort, süteményt, lekvárt is készíthetünk belőle.

Fekete bodza – ez is mindenkié

A Mindenki című rövidfilm legismertebb dala lett a Bodzavirág című kórusmű. Érdemes a szöveggel együtt megtanulni a dalt, annyira egyedi és különleges darab.

Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból

Hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,

Bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő, pamacsos,

Hullj le, te zápor, aranyos,

Hullj le, te zápor, égi virágpor,

Égen nyíló bodzavirágból.

És itt egy példa, ami elővigyázatosságra int. A fekete bodza könnyen összetéveszthető a fürtös és a földi bodzával. Mindkettő mérgező! Úgyhogy bodzaszedés előtt tessék tájékozódni. Egyébként nagyon finom lekvár és bor készül fekete bodzából.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.