Almás-mákos lepény

A tölteléket készítjük el először. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral. Beleöntjük a darált mákot és a búzadarát, addig főzzük, míg jól meg nem duzzad benne a dara. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben meghámozzuk és lereszeljük az almákat. Ha túl sok lenne a leve, kicsit ki is nyomkodjuk. Hozzáforgatjuk a mákos keverékhez. Rászórjuk a mazsolát, ráreszeljük a citromhéjat, ezeket is eloszlatjuk benne. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a töltelékbe.

Állványos robotgép táljába tesszük a 300 g lisztet, a 120 g zsírt és a csipet sót. Dagasztókarral elkezdjük összegyúrni, közben annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A kész tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, belefektetjük egy kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Megkenjük baracklekvárral, és egyenletesen elosztjuk rajta a mákos tölteléket. Kinyújtjuk a maradék tésztát, ráfektetjük a tetejére. Lekenjük felvert tojássárgájával, villával megszurkáljuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Flódnipite

kaloria - CAL
ido 85 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink