Megolvasztjuk a vajat. A kekszet nyújtófával finomra törjük, majd összekeverjük a vajjal. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk olajjal, a kekszmasszát az aljára és az oldalára nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
A vaníliaőrleményt a tejbe szórjuk, hozzáadjuk az 50 g cukrot és felforraljuk. Beletesszük a rizst, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés közben 30 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Beleöntjük a keksszel bélelt tortaformába, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, majd az almalében feltesszük főni. Alacsony lángon puhára, de nem szétesőre fűzzük.
Az étkezési keményítőt 1-2 evőkanál vízben simára keverjük, és az almakompótot kissé besűrítjük vele.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd egy kanál cukorral karamellizáljuk.
A tejberizstortát kivesszük a formából, eloszlatjuk rajta az almakompótot, és megszórjuk a karamellizált mogyoróval.