Aprófánk
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk egy kanál cukrot és két kanál lisztet. Kovászt készítünk belőle, majd félretesszük. Amikor megkelt, összedolgozzuk a liszttel, a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral meg egy csipet sóval. Annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és egy mély tálban fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük, amíg a fakanáltól elválik és hólyagos lesz. Ezután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval apró fánkokat szúrunk ki belőle. Újra megkelesztjük, majd forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges zsiradékot, azután felmelegített mézben és darált mákban vagy dióban megforgatjuk. Melegen tálaljuk.