Bagel

2 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. A lisztet összekeverjük a sóval és a sikérrel. (Ha sikért és/vagy magas gluténtartalmú lisztet használunk, rugalmasabb, jobb állagú tésztát kapunk.) A lisztes keverék közepén egy kis gödröt alakítunk ki, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, illetve a maradék langyos vizet. Konyhai robotgép dagasztókarjával alaposan összegyúrjuk a tésztát. Az elején száraznak, morzsásnak tűnhet, ám nagyjából 10 perc után szép ruganyos, sima tésztát kell kapnunk. Ha kézzel dagasztunk, 10-15 percig gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ezután 2-3 órán át letakarva meleg helyen állni hagyjuk.

Miután a tészta duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen gyorsan átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből egyesével gombócot formázunk, a tenyerünkkel kissé meglapítjuk, majd a hüvelykujjunkkal átlyukasztjuk, a lyukat kissé kitágítjuk (nagyjából 2 cm átmérőjűre), és elegyengetjük. A megformázott bageleket sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire helyezzük, és hűvös helyen vagy hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. A pihentetés után 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk átmelegedni a tésztát. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

Egy széles szájú lábasban vizet forralunk egy evőkanál barna cukorral. Mikor a víz már lobog, 2-3 bagelt a forró fürdőbe csúsztatunk 30 másodpercre, majd fakanál segítségével megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is 30 másodpercig főzzük. Fontos, hogy ne zsúfoljunk túl sok bagelt egyszerre a lábasba. A forró fürdő után konyhai törlővel gyorsan felitatjuk a maradék nedvességet, majd visszahelyezzük a bageleket a sütőpapíros tepsire. Megszórjuk mákkal, durva sóval vagy lenmaggal. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben megfordíthatjuk, ha egyenletesebben szeretnénk megsütni őket. Végül 5-10 percig rácson hagyjuk hűlni a kész péksüteményeket.

Újhagymás lencsesaláta gluténmentes sajtos zsemlével

kaloria - CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink