Baracklekváros gőzgombóc

Baracklekváros gőzgombóc

Nehogy azt higgye bárki, hogy gőzgombócot csak az osztrák Alpokban tudnak készíteni! Különben is, a legjobbat nyaranta itthon, a szigligeti strandon lehet enni. Fél dl langyos tejben elkeverem az élesztőt meg az 1 dkg porcukrot, és megkelesztem. A gombóchoz a lisztet szobahőmérsékleten melegítem,
beleszórom a sót meg a 3 dkg porcukrot. Beleöntöm a 1,5 dl langyos tejben elkevert két tojássárgáját, a megkelt kovászt, a megolvasztott vajat, és tésztát gyúrok. Fakanállal jól kidolgozom, és meleg helyen megkelesztem kb. háromnegyed óra alatt. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, a kerek lapok felét megkenem baracklekvárral, a maradékkal pedig befedem.
A lekvár körül a tésztát megnyomkodom, újból kiszaggatom, és továbbkelesztem.
Egy nagyobb lábast kb. a feléig töltök vízzel, a tetejére tiszta konyharuhát kötök, és befedem. Amikor a
víz forrásnak indul, a gombócokat rárakom a konyharuhára, és befedem egy akkora tállal, amely a lábast jól beborítja, nehogy a gőz elillanjon. Kb. tíz percig gőzölöm. Fogvájót szúrok a tésztába, és ha a tészta nem tapad rá, a gombócok megfőttek. Kiszedem,
és meglocsolom 15 dkg felolvasztott vajjal, meghintem őrölt mákkal – esetleg dióval – meg porcukorral.

kaloria 430 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.