Egy éjszakára beáztatjuk a babot.
Az olívaolajon megpároljuk a felaprított vöröshagymát. Kis idő múlva rátesszük a zúzott fokhagymát, fél perc alatt illatosra pirítjuk. Végül hozzáadjuk a nagyon apróra vágott (vagy lereszelt) sárgarépát és zellert. 10 percig pároljuk.
A nyers paradicsomot forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, összekockázzuk. Ráöntjük a hagymás alapra a sűrített paradicsommal együtt. Hozzáadjuk a leszűrt babot (vagy az átmosott babkonzervet), az összevágott zöld fűszereket, sózzuk és borsozzuk, öntünk rá annyi vizet, hogy a babot bőven ellepje, és fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a bab meg nem puhul (konzerv esetében 15-20 percig, hogy jól összeérjenek az ízek).
Ha már megfőtt a bab, öntünk hozzá még vizet, és beleszórjuk a tésztánkat. Annyi víz kell hozzá, hogy a végén sűrű leves állaga legyen az ételnek. Tálalás előtt megszórjuk egy kis összevágott bazsalikommal, és reszelt parmezánt kínálunk mellé.