Forrás: Receptposta

Becsvölgyei fánk

Egy kis tálkában két deci tejet langyosra melegítünk. Egy evőkanál cukrot elkeverünk benne. Belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy hatliteres tálba beleszitáljuk a finomlisztet, ráhintünk egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót, elkeverjük a liszttel.

Hozzáütjük a tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, a kézmelegre langyosított tejet adagonként adjuk hozzá, összedolgozzuk úgy, hogy se lágy, se kemény ne legyen a tészta. Végül hozzáadjuk az étolajat, a tésztába forgatjuk. A tészta elválik a kéztől és az edény falától, pedig nem is dolgoztuk ki.

Cipót formálunk belőle, belisztezett konyharuhával, meleg pléddel letakarjuk, kelesztjük jó meleg helyen egy-másfél órán át, mindaddig, míg a hatliteres edényt ki nem tölti. Utána gyúródeszkára borítjuk, gyors mozdulattal átfordítjuk. Nem gyúrjuk át, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Ebből kb. 25 fánk lesz. Belisztezett deszkán letakarjuk egy könnyű abrosszal, és még 20-30 percig kelesztjük.

Egy négyliteres lábast félig töltünk olajjal. Fedőt teszünk rá és felforrósítjuk. A nyers tésztát felemeljük, körkörösen nyújtjuk, mint a lángost, csak persze nem annyira, és a lisztes alját eresztjük az olajba. Fedő nem kell. Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk. Rácsra tesszük, hogy lecsepegjen a felesleges olaj. A tésztát élére állítva tároljuk egy tálcán. Mivel semleges az íze, fogyasztható tejföllel és sajttal is.

Rebarbarás táska

kaloria 370 CAL
ido 170 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink