Két-három darabba vágjuk az oldalast. Bedörzsöljük sóval, tört fekete borssal, őrölt köménnyel, elmorzsolt majoránnával. Jól záródó dobozba rakjuk. Ráöntjük a bort, és egy éjszakán át hideg helyen pácoljuk.
Másnap átrakjuk egy közepes tepsibe, hozzáadjuk a vajat vagy a zsírt, mellédobjuk a meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát meg a keresztben kettévágott fokhagymát. Alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órán át sütjük.
Lesúroljuk a céklagumókat. Félidőben kiszedjük a tepsit, levesszük a takarást, beletesszük a céklát. Visszarakjuk rá a fóliát, és készre sütjük. Kiszedjük a húst és a céklát, a pecsenyelevet átszűrjük. A tiszta levet egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a balzsamecetet és beforraljuk, végül egy kis mézzel ízesítjük.
Visszarakjuk a tepsibe a sült húst, a meghámozott, cikkekre felvágott céklát, meglocsoljuk a besűrített, balzsamecetes pecsenyelével.