A KARAJHOZ ÉS KÖRETHEZ
ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – PIHENTETÉS: 1 óra – SÜTÉS: 1,5 óra. – Besózzuk a húst, és hagyjuk egy órán át állni. Utána őrölt köménnyel bedörzsöljük, berakjuk egy tepsibe a felolvasztott zsírral együtt. Öntünk alá egy deci vizet, alufóliával lezárjuk , és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Nem sokkal a sütési idő vége előtt leszedjük az alufóliát, és kicsit meg pirítjuk a tetejét. Deszkára átemeljük, hagyjuk pihenni pár percig. Utána vékony szeletekre vágjuk. Amíg sül, elkészítjük a mártást (lásd külön alreceptben), és a köretet: az újburgonya héját lekaparjuk, megmossuk, végül konyharuhával szárazra töröljük. Bő, felforrósított olajban ropogós pirosra sütjük. Csak közvetlenül tálalás előtt sózzuk meg.
A MÁRTÁSHOZ
Amíg a karaj sül, elkészítjük a mártást. A leszemezett ribizlit egy kis lábasba öntjük, megfőzzük. Vizet nem kell hozzá adni. Ha már enged tt egy kis levet a gyümölcs, mézzel és mustárral ízesítjük. Pár perc alatt összerottyantjuk, levesszük a tűzről, rummal és pici sóval ízesítjük.