SZÁRNYASHÚSSAL SÜLT ÚJKRUMPLI
ELŐKÉSZÍTÉS: 35 perc – SÜTÉS: 40 perc – Fél centi vastag szeletekre vágjuk a csirkemellet, kiveregetjük, besózzuk. Megmossuk a burgonyát, héjastul vékony, 3 milliméteres karikákra vágjuk. A hússzeletek egyik felére rakjuk a megsózott krumplit, ráhajtjuk a hús másik felét. Lisztben vagy keményítőben megforgatjuk, szellősen lerakjuk egy kizsírozott tepsibe. Felhevítjük a vajat a mártáshoz, megpirítjuk benne a lisztet. Fűszerezzük kis frissen reszelt szerecsendióval, zúzott fokhagymával, sóval. Végül felengedjük összesen fél liter vízből és tejből (vagy tejszínből) álló keverékkel. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor elkezd forrni, adunk hozzá 15 dkg reszelt sajtot. Kicsit híg lesz, de majd sülés közben besűrűsödik. Ráöntjük az előkészített húsra, és forró sütőben megsütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
A MÁRTÁS
Felhevítjük a vajat a mártáshoz, megpirítjuk benne a lisztet. Fűszerezzük kis frissen reszelt szerecsendióval, zúzott fokhagymával, sóval. Végül felengedjük összesen fél liter vízből és tejből (vagy tejszínből) álló keverékkel. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor elkezd forrni, adunk hozzá 15 dkg reszelt sajtot. Kicsit híg lesz, de majd sülés közben besűrűsödik.