Édes, mazsolás zsemle

Édes kalácstészta

Ez egy gazdag, viszonylag sok vajat, tejszínt és tojássárgáját tartalmazó, ünnepi alkalmakhoz illő alap kalácstészta. A lisztet, a vajat, a tojásokat elővesszük a kamrából és a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre
melegedni. Csak utána kezdünk a tészta elkészítéséhez.
A tejet és a tejszínt egy edényben langyosra melegítjük.
Ha kézzel dagasztjuk: egy pohárba morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanál cukrot, és ráöntünk 1 dl kézmeleg tejet. Hagyjuk felfutni. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Ha már szépen felhabosodott az élesztő, beleöntjük. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a sót meg a kétféle cukrot. Ráöntjük a langyos tejszínt és a maradék tejet. Kézzel elkezdjük összedagasztani. Eleinte ragacsos massza lesz, nem kell megijedni, folyamatosan gyúrjuk tovább. Ha nem akar összeállni, akkor adhatunk hozzá egy kis tejet, ha túl híg lenne,
akkor szórhatunk rá némi lisztet. Ha szorgalmasan dagasztjuk, egy idő után összeáll szépen a tészta, hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Ekkor tesszük hozzá a puha vajat, és azzal is szépen
kidolgozzuk. Ha géppel készítjük el a tésztát: a vajat kivéve az összes hozzávalót beleszórjuk a dagasztótálba, illetve a tartályba, és legalább 20 percig dagasztjuk. Utána beleöntjük a langyos, olvasztott vajat, és még öt percig dagasztjuk. Cipót formázunk a kész tésztából. Icipici liszttel megszórjuk a tetejét,
tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg (de nem túl forró), huzattól védett helyre tesszük. Hideg időben (30 fok alatt) betakargatjuk egy könnyű, meleg takaróval is. Hagyjuk szépen kelni. A szükséges idő függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a felhasznált alapanyagoktól, a tészta keménységétől, szóval nem lehet pontosan megmondani. Legalább egy órát kell rá számítani, de lehet akár kettő is. Akkor kelt meg a tészta, ha szemmel láthatóan legalább a duplájára nőtt, és ha megbökjük, szépen lágyan megremeg. Formázás: a megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Emiatt természetesen össze fog esni, de ez nem baj, majd a második kelesztésnél újra megnő. Ezután tetszőleges módon formázzuk, sütőlemezre tesszük, és letakarva újra kelesztjük. Ez most jóval gyorsabb lesz, mint az első pihentetés,
körülbelül fél óra elég lesz rá. Ekkor szobahőmérsékletű, villával kicsit felvert tojással megkenjük (akármelyik tojásrész jó hozzá,
tökéletesen megfelel a tésztából kimaradt fehérje is), és előmelegített sütőben megsütjük.

Édes, mazsolás zsemle

1-2 órára a borba áztatjuk a megmosott mazsolát. A
megkelt tésztát deszkára borítjuk, belegyúrjuk a leszűrt
mazsolát. Aprócska zsemléket formázunk. Sütőpapírral
fedett lemezre sorakoztatjuk. Tetejüket éles késsel bevágjuk. Letakarva kelesztjük, végül felvert tojással lekenjük, megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

kaloria 280 CAL
ido 65 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink