Erdélyi túrófánk (papanasi)

Összekeverjük a citromlevet a szódabikarbónával (pezsegni fog). Nagy tálba tesszük a túrót, a kristálycukrot, a vaníliaőrleményt, a két egész tojást, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a szódabikarbónás citromlevet, és kézi robotgéppel alaposan összekeverjük. Hozzászórjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Kissé lágy, ragacsos masszát fogunk kapni. Tíz percig szobahőmérsékleten pihentetjük.

Utána lisztezett kézzel tojásnyi gombócokat formázunk a masszából, mindegyikhez formázunk egy jóval kisebb golyócskát is.

Egy nagy serpenyőben bő olajat forrósítunk (170 fokosra). A nagy golyók közepét liszteztt ujjal benyomjuk, és kissé kitágítjuk a mélyedést. Beletesszük a felforrósított olajba, és minden oldalát pirosra sütjük. Megsütjük a kicsiket is, mindet papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.

Végül a kész fánkokat meglocsoljuk cukros tejföllel és áfonyalekvárral. A tetejükbe biggyesztjük a kis golyókat, végül meghintjük fahéjas porcukorral.

Gyors túrófánk

kaloria - CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink