Fahéjas copfok és farsangi fánk

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepében kis mélyedést alakítunk ki. Belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá pár evőkanálnyi langyos tejet, szórunk rá egy teáskanálnyi cukrot. Húzunk a tetejére egy kis lisztet, és hagyjuk felfutni. Ha már jól felhabosodott, hozzáöntjük a maradék langyos tejet és cukrot, a tojások sárgáját, a rumot, és ízesítjük a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a csipetnyi sóval. Lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha kell, kis langyos folyadékkal vagy liszttel korrigáljuk a sűrűségét. Ha már szépen összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztjuk az olvasztott langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, hagyjuk kelni.

Ha megkelt, két részre osztjuk. A nagyobbik felét lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval kerekre kivágjuk. A másik feléből és a leeső részekből rudakat sodrunk, és összecsavarjuk őket. Ismét letakarjuk egy asztalkendővel, és megint hagyjuk kelni.

Végül bő olajat forrósítunk egy nagy edényben. Úgy rakjuk bele a fánkokat, hogy az eddig felül lévő oldaluk kerüljön először alulra, és szép barnára megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlőre szedjük. A fonatokat is kisütjük, utána – még forrón – fahéjas porcukorban megforgatjuk. Langyosan, házi lekvárral tálaljuk.

kaloria 340 CAL
ido 140 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.