ELŐKÉSZÍTÉS: 40 perc – KELESZTÉS: 40 perc – SÜTÉS: 30 perc –
Elkészítjük a tölteléket: habot verünk a fehérjékből, majd több kis részletben hozzádolgozzuk a gesztenyepüréhez az evőkanálnyi rummal együtt. Kivajazunk egy nagy, kerek, kapcsos tortaformát.
A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk. Mindegyikre rakunk egy-egy evőkanál gesztenyés tölteléket. Összehajtjuk, buktává formázzuk.
A maradék vajat megolvasztjuk. Egyesével megmártjuk benne a buktákat, és belesorakoztatjuk a kerek formába úgy, hogy a hajtások lefelé nézzenek. Nem baj, ha marad egy kis hely közöttük, úgyis meg fognak dagadni. Letakarjuk, ismét hagyjuk kelni.
Utána 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül félóra alatt megsütjük.
Elkészítjük a mártást: felforraljuk a tejet a kikapart vaníliamagokkal (beledobjuk a hüvelyt is), hagyjuk kicsit kihűlni. A sárgájákat csomómentesre keverjük a tejszínnel, a keményítővel és a cukorral.
Gőz fölött elkezdjük sűríteni, közben fokozatosan adjuk hozzá az átszűrt vaníliás tejet. Ha már kellően besűrűsödött, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a rumot.