Gyökérkenyér

Gyökérkenyér

Összekeverjük az élesztot a sóval meg 1 dl hideg vízzel, és szobahőmérsékleten hagyjuk egy órát át állni. Nem fog felfutni, de ez nem baj. Utána egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az összekevert lisztet, a mézet és a hideg vizet. Nem kell dagasztani, fakanállal egyenletes masszává dolgozzuk. 12-24 órára berakjuk a hűtőszekrény leghidegebb polcára. Utána kiveszszük,
pihentetjük félórán át. Enyhén lisztezett deszkán nagyra kinyújtjuk. Könnyű vele bánni, rugalmas tészta. Háromszor hajtogatjuk, mintha vajas tészta lenne, az egyes hajtogatások között mindig hagyjuk félórát pihenni letakarva, szobahőmérsékleten. Az utolsó hajtás után hagyjuk pár percig pihenni, utána két-három cipóra osztjuk. Mindegyik cipóból hosszú rudat formázunk, s többször megtekerjük a hosszanti tengelye körül. Sütőpapírral bélelt vagy lisztezett sütőlemezre fektetjük a tésztarudakat, és ismét
kelesztjük (30-60 perc szükséges). Utána a forró, 250 fokos sütőbe toljuk, és pirosra, ropogósra megsütjük. Félidoben levesszük 210 fokra a homérsékletet. A vékony rudak viszonylag gyorsan át fognak sülni. Rácson kihűtjük. Nagyon finom, ropogós héjú, lyukacsos kenyér lesz a végeredmény.

kaloria 110 CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.