Habkönnyű mákos és diós kalács

Pici langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést vájunk. Ide öntjük a felhabzott élesztőt. Rászórjuk a maradék cukrot, valahová a szélére a sót, hozzáöntünk egy deci langyos tejet (a maradékot odakészítjük), és elkezdjük dagasztani (kézzel vagy dagasztógéppel). Szép, lágy tésztát dagasztunk, ha szükséges, öntünk még hozzá langyos tejet. Ha már összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Gömbölyű cipóvá formáljuk, letakarjuk, és hagyjuk kelni legalább egy órát.

Közben elkészítjük a töltelékeket. Összevágjuk az aszalt szilvát, összekeverjük a mákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, és egy pici tejjel felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ugyanígy járunk el a dióval is, csak abba aszalt sárgabarackot teszünk.

A szépen megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Mindegyiket vékony téglalapra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rákenjük az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. Felcsavarjuk, mint a bejglit. Hosszában kettévágjuk. A két végét levágjuk, a többit pedig óvatosan lazán összetekerjük, belefektetjük egy-egy kis papírformába. Úgy rendezzük el, hogy az illesztés alulra essék. Letakarjuk, s ismét hagyjuk kelni vagy fél órát. Utána 190 fokra felfűtött sütőbe toljuk. Öt perc múlva levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és körülbelül még 25 perc alatt megsütjük.

Mentes mézeskalács

Rántott szelet felturbózva sajtos-tejfölös hagymás krumplival

kaloria 240 CAL
ido 190 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink