Halgombócos hallé
A tisztított pontyot kifiléztem, azaz a csontvázról két oldalt lefejtettem a húst, félretettem a halbelsőséget. A fejeket, farkokat, csontokat feltettem főzni 2,5 liter vízben, apróra kockázott vöröshagymával, paradicsommal, zöldpaprikával és megfelelő
mennyiségű sóval. Nagyjából egy órán át főztem lobogó lángon. Eközben a halfiléket besóztam, borsoztam, majd ledaráltam. Ezt követően szétnyomott fokhagymával, néhány csipet őrölt paprikával átkevertem a húst. A zabpehellyel vegyesen adagolva még egyszer átdaráltam a halat. Egy kicsit még átgyúrtam az egészet, majd diónyi gombócokat formáztam belőle. Eközben a halalaplé is elkészült, csak
át kellett passzírozni egy sűrűbb szitán. Az így kapott alaplevet ismét feltettem forrni, majd belevetettem a gombócokat és a félretett halbelsőséget. Elég tíz perc
csendesebb forralás, a halhús gyorsan átfő. Ezzel el is készült az alapváltozat, mert ki-ki ízlése szerint ízesítheti tejföllel, kaporral, citrommal, babérlevéllel, egyéb zöldfűszerekkel e nagyszerű és egyszerű ételt. Fehérbor és friss kenyér illik hozzá.