- A megtisztított fehérrépából 40 dkg-ot vékonyra karikázunk, a vöröshagymával együtt lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük. Kivesszük a hagymát, a répát turmixoljuk, annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy sima krémet kapjunk. A maradék répát 5 mm-es kockákra vágjuk, tálalás előtt 2,5-3 percig forrázzuk. A petrezselymet 1 dl forró vízben 15-20 másodpercet forrázzuk, jeges vízben lehűtjük, összevágjuk, majd a forrázó vízzel, az ecettel és a fehérborral 4-5 percig turmixoljuk, végül finom szűrőn átszűrjük. A póréhagymát finomra vágjuk, 2 dkg vajon 5-6 percig pároljuk, megsózzuk, majd felöntjük a petrezselymes lével. Lassú tűzön addig forraljuk, míg egy evőkanálnyira sűrűsödik. Ekkor a tűzről levéve kockánként elkezdjük belekeverni a 15 dkg vajat, ügyelve arra, hogy ne essen szét. Ha túlságosan kihűlne, óvatosan visszatesszük a tűzre.
- Kevés olajon, forró serpenyőben két percig pirítjuk a sóval és borssal bedörzsölt harcsát, majd lassú tűzön még 4-5 percig sütjük. Megfordítjuk, és további három percig sütjük, végül 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük két percre. A tányér közepére halmozott pürére tálaljuk, körbelocsoljuk a mártással, és rászórjuk a forrázott répakockákat.
Ropogós szürkeharcsa-kockák rozspehely bundás zöldségekkel, vajban párolt céklával