Húsvéti kalácsok

Édes, tejszínes kalácstészta

Előkészítés: 20 perc Pihentetés: 1 óra 1 adag: 310 kcal – Nehézségi fok: 2-es

Meglangyosítjuk a tejszínt. Fél decit egy kis pohárba öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanál cukrot, elkeverjük, és langyos helyen hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést vájunk. Az egyik oldalára szórjuk a sót, a közepére a cukrot és a vaníliás cukrot. Beleöntjük a felhabosodott élesztőt, hozzáadjuk a többi langyos tejszínt, és kézzel vagy elektromos dagasztókarral kidagasztjuk. Először ragacsos, de aztán majd szépen elválik az edény falától. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Kevés langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigálhatjuk az állagát. Cipót formázunk belőle, és letakarva, meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Kalácsrózsa muffinpapírban

Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 1 óra Sütés: 15 perc 1 adag: 210 kcal Nehézségi fok: 1-es

Átgyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk a megkelt tésztát. Nagyobb pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. A köröket lazán felcsavarjuk, késsel középen elvágjuk. Egy muffinsütő mélyedéseibe papírkosárkákat rakunk. Beleállítjuk a félbevágott tekercseket úgy, hogy a vágott felük lefelé nézzen. Nem kell nagyon megtölteni a mélyedéseket, hiszen még kelni fog a tészta. Letakarva kelesztjük még egy órát. Utána felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

 

Kakaós zebrakalács

Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 1 óra Sütés: 40 perc 1 adag: 320 kcal Nehézségi fok: 2-es

A megkelt tésztát átgyúrjuk, megfelezzük. Az egyik feléhez hozzádagasztjuk a kakaót. Mindkét tésztát négy egyenlő cipóra osztjuk. Egy fehéret, majd egy barnát hosszú, vékony téglalappá nyújtunk. Egymás tetejére rakjuk, és lazán feltekerjük a rövidebbik oldalánál kezdve. A maradék három-három cipóból is ilyen tekercseket gyártunk. Papírral kibélelünk egy hosszúkás formát, és egymás mellé belerakjuk a négy tekercset, úgy, hogy a csigavonalas oldaluk kifelé nézzen. Újra kelesztjük. Végül felvert tojással lekenjük a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Azonnal csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és szűk háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, ferdén szeleteljük.

Kapros túróval töltött kalácsvirág

Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 1 óra Sütés: 20perc 1 adag: 240kcal Nehézségi fok: 2-es

Összekeverjük a túrót az összevágott kaporral, sózzuk vagy cukrozzuk ízlés szerint. Átgyúrjuk a megkelt tésztát. Kinyújtjuk, és nagyobb, 8-12 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. Mindegyik közepére rakunk egy-egy golyónyi ízesített túrót. Ráhajtogatjuk a tésztaszéleket, és gombócot formázunk belőle, lehetőleg úgy, hogy ne látszódjék ki a töltelék. A megtöltött gombócokat ismét kinyújtjuk. Éles késsel nyolc helyen bemetsszük úgy, hogy középen egyben maradjon egy tízforintosnyi rész. Végül két-két szirmot kifordítunk, így kapjuk meg a virágformát. Sütőpapíros sütőlemezre sorakoztatjuk. Letakarva kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

Kalácsnyuszi

Előkészítés: 25 perc Pihentetés: 1 óra Sütés: 20 perc 1 adag: 230 kcal Nehézségi fok: 1-es

Átgyúrjuk a megkelt tésztát. Hosszú rudakat sodrunk belőle. Csigavonalban felcsavarjuk. Egy kisebb darabból megformázzuk a fejét és a fülét, végül egy pici golyó lesz a farkincája. Szemeknek egy-egy szem mazsolát tűzünk. A kész nyulakat sütőpapírral borított tepsire rakjuk, egymástól távol, hogy tudjanak még kelni. Letakarva kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Körülbelül húsz perc alatt sül meg.

kaloria 320 CAL
ido 125 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink