30 dkg lisztet és 30 dkg zsírt összegyúrunk egy tojással, pici sóval, és annyi langyos ecetes vízzel, hogy könnyen nyújtható legyen. Összekeverjük a maradék megolvasztott zsírt a maradék liszttel. Kinyújtjuk a tésztát vékonyra, rákenjük a lisztes zsírt, feltekerjük. Két-három részre osztjuk. Egy órán át hideg helyen pihentetjük.
Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket. Lereszeljük a meghámozott almát, összekeverjük egy-két evőkanál cukorral, és hagyjuk kicsit állni. Összekeverjük a mákot a porcukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval. Az alma közben eresztett egy kis levet; gyengéden kinyomkodjuk, hozzákeverjük a cukros mákhoz.
A tésztagombócokat egyesével vékonyra kinyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, felcsavarjuk. Egy sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott sütőlapra helyezzük, a tetejét lekenjük olvasztott vajjal vagy tejföllel. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük.
TRÜKK
Az almát úgy tudjuk a legegyszerűbben lereszelni, hogy egyben meghámozzuk, és anélkül, hogy felvágnánk és kiszednénk a csutkáját, egyben lereszeljük mind a négy oldalát. Gyorsabb is, és az ujjaink végét sem reszeljük a töltelékhez.