Sós vízben megfőzzük a rizst.
Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. A darált húst összedolgozzuk a főtt rizzsel, a megdinsztelt hagymával. Összevágjuk a kaprot, a felét belegyúrjuk a húsmasszába kis sóval és borssal együtt.
A paprikák végét levágjuk, a belsejét kikaparjuk, a csúcsát is lemetéljük. Lazán beletöltjük az ízesített darált húst, a maradékból apró gombócokat formázunk.
Egy lábasba rakunk fél deci zsiradékot, ahhoz 2-3 csapott evőkanál lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Fél liter vízzel felengedjük, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Beletesszük a töltött paprikákat és a gombócokat, fedő alatt főzzük körülbelül fél órát (ha kell, kis vízzel hígíthatjuk a mártást).
Végül hőkiegyenlítéssel belekeverjük a tejfölt vagy a joghurtot, ízlés szerint sózzuk. Belereszeljük a citrom héját, keverünk hozzá citromlevet, hozzáforgatjuk a maradék összevágott kaprot.