Forrás: Csonka Ilona

Karamellás szilvás fánk

Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos, cukros tejszínben. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a felhabzott élesztőt. Mehet rá a langyos tejszín, a szobahőmérsékletű tojás, rászórjuk a cukrot is, s végül jöhet a só. Fakanállal vagy a robotgép dagasztókarjával lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, némi liszttel vagy langyos vízzel korrigáljuk a sűrűségét. Cipót formázunk belőle, a tetejét vékonyan megkenjük olajjal, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk állni egy órát vagy másfelet, míg a duplájára nem nő.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Fél-egy cm vastagra kinyújtjuk. Négyzetekre felvágjuk. Mindegyik négyzetre teszünk 1-1 szilvát, a mag helyére pici fahéj és 1-1 kockacukor kerül. Becsomagoljuk, gombócot gyártunk mindegyikből (mintha szilvás gombócot csinálnánk). Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Langyos helyen, letakarva megint kelesztjük, majd forró sütőben megsütjük. A kis fánkokat rácsra tesszük, teljesen kihűtjük.

Karamellizáljuk a cukrot egy lábasban, felöntjük 2-3 dl vízzel, és összeforraljuk. Amikor egyenletesen szétoszlott benne a karamell, ha kell, teszünk még hozzá folyadékot, hogy ne legyen túl sűrű (a víznél alig legyen sűrűbb). Ezzel a folyadékkal, egy ecset segítségével megkenjük a fánkokat, hogy fényesek legyenek.

Fahéjas copfok és farsangi fánk

Berlini fánk

 

kaloria 210 CAL
ido 190 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Csonka Ilona

Ajánlataink