Kenyértésztában sült sertéscomb szőlőkompóttal
- A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, őrölt köménymaggal. Tepsibe tesszük, mellé rakjuk a zsírt, kevés vizet öntünk alá (kb. 2dl-t), és fólia alatt sütőben, 150 fokon 1 óra alatt megsütjük. Ezután a tepsiből kivéve kihűtjük.
- Közben elkészítjük a kenyértésztát: a langyos tejbe teszünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, langyos helyen felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, a joghurtot és a megkelt élesztőt. A tésztát bedagasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és a végén beledolgozunk egy marék szőlőt. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel csak annyira húzzuk ki, hogy a sültet bele tudjuk tenni a közepébe. Belecsomagoljuk, vízzel megkenjük a külsejét, és a sütőben 160 fokon, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Míg sül, elkészítjük a kompótot: 1 l vízbe beletesszük a maradék cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget meg a citrom héját és a levét.
- Körülbelül 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a leszemezett szőlőt, amivel már csak 2 percig főzzük, és le is vesszük a tűzről. A felszeletelt sültet a kompóttal fogyasztjuk. Hidegen és melegen is nagyon finom.