Kriszti mézeskalácsa
- A vajat, a mézet és a cukrot lassú tűzön felmelegítjük, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra hűlt, az összekevert száraz anyagokra (liszt, só, fűszerkeverék és szódabikarbóna) öntjük, és még két tojást adunk hozzá. Összegyúrjuk, és egy órán át a hűtőben pihentetjük.
- 4 mm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Nyújtáskor csak a deszkát lisztezzük vagy a sodrófát, sosem a tészta tetejét, különben könnyen lepereg majd róla a díszítő máz. A süteményeket előmelegített, 190-200 fokos sütőben körülbelül tíz percig sütjük. Ha tovább sütjük, megkeserednek.
- Egy éjszakára kint hagyjuk a pulton, hogy egy kis nedvességet szívjanak magukba, így már másnapra megpuhulnak. Fémdobozban hetekig is finom marad a mézeskalács.
Mézeskalács pohár
Karácsonyi mézeskalács
Fehér csokis mézeskalácslikőr