Vajda Ernőné egy kis baranyai falu, Bisse lakosa. A következő ételt az édesanyjától tanulta, ő pedig a nevelőanyjától, az 1800-as évekre tehető az eredeti leírás. Akkoriban faluhelyen ritkán jutott friss hús, hordós savanyú káposzta és szalonna viszont általában volt a kamrában. Ebből készült a következő töltöttkáposzta-változat.
A töltelékhez lereszeljük a meghámozott burgonyát és hagymát, apró kockákra vágjuk a szalonnát. Összekeverjük egymással, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, egy mokkáskanál őrölt fekete borssal, és sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna eleve sós. Hozzádolgozzuk a nyers rizst és a két egész tojást is. A káposztalevelek vastag erét kivágjuk, a nagyobbakat félbevágjuk, és megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk.
Egy lábast kizsírozunk, beleszórjuk az apró káposztát, rárakjuk a szalonnabőrt. A tetejére sorakoztatjuk a töltött káposztatekercseket (szármántokat). A vöröshagymát apróra kockázzuk, rászórjuk a tetejére. Öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és felforraljuk. Ekkor ráöntünk egy kevés paradicsomot , és kis lángon, fedő alatt készre főzzük.
TRÜKK Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert másnap, melegítve még jobb, mint frissen.