Krumplis szármánt

Vajda Ernőné egy kis baranyai falu, Bisse lakosa. A következő ételt az édesanyjától tanulta, ő pedig a nevelőanyjától, az 1800-as évekre tehető az eredeti leírás. Akkoriban faluhelyen ritkán jutott friss hús, hordós savanyú káposzta és szalonna viszont általában volt a kamrában. Ebből készült a következő töltöttkáposzta-változat.

  1. A töltelékhez lereszeljük a meghámozott burgonyát és hagymát, apró kockákra vágjuk a szalonnát. Összekeverjük egymással, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, egy mokkáskanál őrölt fekete borssal, és sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna eleve sós. Hozzádolgozzuk a nyers rizst és a két egész tojást is. A káposztalevelek vastag erét kivágjuk, a nagyobbakat félbevágjuk, és megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk. Egy lábast kizsírozunk, beleszórjuk az apró káposztát, rárakjuk a szalonnabőrt. A tetejére sorakoztatjuk a töltött káposztatekercseket (szármántokat). A vöröshagymát apróra kockázzuk, rászórjuk a tetejére. Öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és felforraljuk. Ekkor ráöntünk egy kevés paradicsomot , és kis lángon, fedő alatt készre főzzük.

TRÜKK Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert másnap, melegítve még jobb, mint frissen.

Erdélyi velős káposztaleves

Isler erdélyi módra

kaloria 360 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.