Lakodalmas csibeleves
A háztáji csirkét kisebb darabokra vágjuk, majd a jó 8-10
literes cserépfazék alját beterítjük a húsdarabokkal – a kaparójától a májáig minden kerüljön bele. A vöröshagymát felaprítjuk, a húsra rakjuk, majd felöntjük 5-6 liter vízzel. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. (Fűszerezhetjük babérlevéllel, lestyánnal, illetve kerülhet bele zeller is.) Ez a nemesen egyszerű leves halászosan készül, akár a bajai hallé: a tűz mellett erősen zubogva főzzük, nem gyöngyözve. Miután felforr, beledobjuk a feldarabolt paprikát meg paradicsomot, a tört fűszerpaprikát, és a parázs mellett 1,5-2 órán át főzzük. A vége felé több hatalmas csokor petrezselyem zöldje kerül a fazékba. Mikor már majdnem elkészült, beledobjuk a felkockázott burgonyát, s belefozzük a házi csipetkét is – olyan laktató lesz, hogy felér egy egytálétellel. Légli rozét kortyolhatunk hozzá.